15 lucruri surprinzătoare pe care nu le ştiai despre pizza

Cele mai ciudate retete de pizza de pe Glob
July 15, 2016
Cele mai ciudate retete de pizza de pe Glob
July 15, 2016

15 lucruri surprinzătoare pe care nu le ştiai despre pizza

 

De-a lungul anilor, pizza a reuşit să devină o parte din viaţa noastră cotidiană. Pizza, aşa cum o ştim astăzi, a fost “inventată” în Napoli (Italia), în secolul al XVIII-lea. În prezent există diverse sortimente de pizza şi tot atâtea topping-uri.

Mai jos găseşti  15 lucruri interesante despre pizza pe care cu siguranţă nu le ştiai:

1.      Cuvântul „pizza” provine din latinescul „picea”, care desemnează crusta arsă de foc.

2.      În vremurile îndepărtate, pizza era vândută în stradă şi era destinată îndeosebi populaţiei sărace.

3.      În anul 1970 o felie de pizza obişnuită avea 500 de calorii. Comparativ, o felie de pizza are în zilele noastre 850 de calorii.

4.      În fiecare an sunt vândute peste 5.000 de milioane de felii de pizza şi fiecare persoană din Statele Unite mănâncă aproximativ 46 de felii.

5.      Industria care produce pizza valorează aproape 30.000 de milioane de dolari.

6.      În Statele Unite octombrie e Luna Naţională a Pizza.

7.      Serile de sâmbătă sunt considerate a fi cele în care oamenii comandă cel mai des pizza.  Şi, ca fapt divers, băieţii care livrează pizza acasă spun că femeile dau de obicei bacşişuri mai mari decât bărbaţii.

8.      Copiii cu vârste între 3 şi 11 ani preferă pizza în detrimentul oricărui alt fel de mâncare care le e propus la cină sau prânz.

9.      Surprinzător, consumul săptămânal de pizza reduce riscul de a dezvolta cancer esofagian.

10.  Ai auzit vreodată de pizza cu fructe? Nu numai că există, dar e şi mai sănătoasă decât cea clasică. În plus, ea vine la pachet cu diverse şi delicioase topping-uri de fructe.

11.  Cel mai popular topping e cel de pepperoni. Alte topping-uri populare în rândul consumatorilor sunt pieptul de pui, scoicile, racii, varza, vinetele, creveţii Cajun şi tonul.

12.  Potrivit Guiness Book of Records, cea mai mare pizza a fost făcută în 8 decembrie 1990 într-un celebru supermarket din Africa de Sud. Bucătarii au folosit 500 kg de făină, 800 kg de brânză şi 900 kg de sos de roşii. Diametrul ei a fost de 37.4 metri.

13.  Pe de altă parte, recordul mondial la făcut pizza în cel mai scurt timp e deţinut de un bucătar care a făcut 14 pizza în 2 minute şi 35 de secunde.

14.  În prezent, românul Christian Dumitru deţine recordul mondial la mâncat pizza. El a consumat peste 90 de kilograme de pizza într-o săptămână.

15.  Cea mai scumpă pizza a costat 275 de dolari şi avea topping de somon afumat scoţian, medalioane de vânat, homar marinat în coniac, caviar trecut în prealabil prin şampanie şi aur comestibil.